gama_baner

За повече информация:

ГАМАТЕРМ ООД
тел.: 0882 285 230
тел.: 02 444 87 78

Професионални термографи

Откриване на теч

Термокамера

Откриване на теч в баня

( Оценка 4.0 ) от ( 3 отзива )

Откриване на теч в баняГаматерм ООД е лицензирана фирма, сертифицирана за диагностика на теч без разрушаване и без къртене, включително откриване на теч в баня.

Нашите обучени термографи имат сертификати и могат да откриват скрити течове с термокамери.

Откриване на теч в баня от съседи

При такъв проблем обикновено водата се стича от тавана или по тръбите преминаващи през баните. Банята е място, където преминават водопровод, канализация, отдушник а за сградите с парно и тръбите за парното. В баните се намират бойлера, умивалника и много често кухнята е граничеща с банята. В някои бани са и тоалетните или също са граничещи с банята. Вероятноста за скрит теч в банята и около банята е най-голям. Има скрити течове от банята, които създават щети на същото жилище и такива, които проникват в съседите, но без да показват признаци на теч в същата баня.

В банята фаянса и теракота, както и кухините за щранговете допълнително затрудняват откриването на евентуален теч, тъй като са влагонепроницаеми. За откриване на теч в баня се използва инфрачервена камера, влагомер и ултразвуков преобразувател. Използването само на един от трита метода не гарантира откриването. Всеки метод си има предимствата и недостатъците и те се допълват. Уредите се използват като е необходима настрайка за всеки терен по отделно. Ако лицето, извършващо обследването няма познанията и опит може да се окаже, че теча не е там, където казва. 

Доверявайте се на доказали се професионалисти в откриването на теч.

Откриване на теч от покрив

Покривите са скатни или плоски /равни/ и в двата случая имаме хидроизолация и хидроизолационна плоскост върху изолацията. Обследването и откриването на скрит теч от покрив е необходимо да се извършват от лице запознато с технологията на изграждане на покривите, а също и на обследвания за теч покрив. Трябват знания за покривните конструкции, материалите, наклоните, калканите, кантовете, керемидите, хидроподложките, начина на събиране и отичане на дъждовната вода, изолациите около коминските тела и воронките, както и не на последно място настройката на апарата за обследване.

Настройката на термокамерата е от огромно значение за гаранцията и достоверността на термографията на покрива и е индивидуална за всеки обект. Откриването на такива течове, освен трудни като техника за обследване са и опасни, поради условията за работа. Изисква се пълно обезопасяване на термографското техническо лице за работа на покрива.

Откриване на теч от съсед

Теча от съсед е най-често срещаният скрит теч и обикновено има проблем от избила тръба или пробит сифон на душ кабина или пък подов сифон, а понякога и тръба. Възможно е също теча да е от общи части и да е на границата на два имота, т.е. да е от вертикалните щрангове за водопровод на топла и студена вода и канал. За откриването на теча е необходимо да се осигури достъп и присъствие в двата имота или съответно в тези имоти, в които има следи от теч.

Имота на потърпевшия и евентуално имота, от които се предполага че идва проблема, а в някои случаи и околните имоти, като това зависи пряко от архитектурата и разположението на сгарадата и най-вече баните и кухните с мокрите помещения на жилището. Течовете се разпростират, както по вертикалата така и по хоризонталата в зависимост от посока на наклон или наличие на технологичен отвор в плочата на сградата, както и колко е здрава хидроизолацията на съответното помещение с теча.

Откриване на теч от канал

Когато тече канал на баня, умивалник или душ кабина то самият теч трае само, докато се използва канала и през него преминава вода. Но понякога протича при съседите няколко минути или часове по-късно. Обследването на канал за теч се извършва с камери за видеонаблюдение и влагомер.

Откриване на теч от сифон

Сифона било то подов, сифон за вана или сифон на душ кабина и кухня са част от канализационната система и течове от сифони се откриват, по същия метод както теч от канали.

Откриване на теч от парна инсталация / отоплителна/

Течовете от отоплителните инсталации са коварни и обилни. Обследването на теч от отоплителна инсталация се извършва само когато системата е под налягане и е действаща. Това става в отоплителния сезон. Използват се предимно термографски камери, скенери и влагомери. При този вид обследване за скрит теч е възможно откриване и само със инфрачервен уред.

Откриване на теч в кухня

Скритите течове в кухнята са с най-големи щети. Обикновено те се разпространяват първо в строителните материали, след това влагата се абсорбира от дървото или ПДЧ плоскостите на кухненските шкафове и води до тяхното буквално разпадане и провисване на плотовете. Поради големият обем на шкафовете и застоялият въздух зад тях трудно се открива и трудно съхне. Обследването се извършва предимно с термографски камери и през шкафовете.

Откриване на теч под земя

Когато няма консумация на вода в дадена сграда, а водомера във водомерната шахта отчита количество, то евентуално има наличен теч по трасето между водомера и сградата. В повечето случаи водата трябва да излезе нагоре, но в случаите на застроени райони обикновено не се случва така, а точно обратното. Водата се поглъща от дренажи или канали. Откриването на скрит теч от водопровод под земя се извършва със земни микрофони и усилватели с ултразвуков трасиращ уред или инфрачервена камера монтирана на безпилотен дрон, т.е се налага обследване от високо.

Откриване на теч от балкони

Течовете от балкони, тераси или веранди са причинени от пробити сифони и тръби или открити и нарушени фуги между плочките. Когато водата проникне под плочките тя се събира и намира най-ниския пропуск на хидроизолацията, от където прониква в помещенията. Откриването на теча се извършва с термографски уреди.

Ще кажем няколко думи за апаратурата за откриване на течове:

Апаратура за откриване на течове

Инфрачервени камери

Обследванато с инфрачервена камера се нарича инфрачервената термография. То позволява виждането на предмети в условията на пълна липса на светлина. Термографските прибори засичат инфрачервената радиация от електромагнитния спектър (с приблизителна дължина на вълната между 0,9 и 14 µm). Колкото по-висока е температурата на сканирания обект, толкова по-голяма е радиацията, която той излъчва. Инфрачервените камери намират изключително ширико приложение.

Сензорите от типове CCD и CMOS, които се използват във фотографските камери за видима светлина (фотоапарати) са чувствителни само към не-топлинната част на инфрачервения спектър, наричана близка инфрачервена област, но не и към областите от инфрачервения спектър, използваеми за инфрачервена термография (средно- и дълго-вълнова инфрачервена). Повечето камери за инфрачервена термография използват специализирани матрици (FPA, focal-plane array) от чувствителни към инфрачервеното (топлинно) лъчение елементи, разположени във фокалната равнина на обектива, които са способни да регистрират по-големи дължини на вълните (3-5 и 8-14 микрометра). 

Влагомери

Влагомерите са устройства, мерещи влагата в дадена материя в зависимост от предназначението на уреда. За откриване на течове се използват влагомери с проникващи вълни на дълбочина до около 4-5 см от повърхността. Влагомерите замерват влагата в материала и така насочват обследващия.

Земни микрофони

Земните микрофони улавят звуци под земята, преобразуват ги и така ние ги чуваме ясно. С земен микрофон може да се улови теч от водопровод под високо налягане поради характерният шум на водата, както и теч от канализация. Изисква се много опит и добри усилватели.

Видеокамери за канали

Видеокамерите за канали са най-обикновени видеоглави с дълъг кабел и бронирано метално въже със спирала. Кабела захранва диодите и камерата, като прави и обратната връзка със записващото устройство, металното въже служи за издърпване на камерата обратно, а спиралата за управление на главата.

Намират широко приложение за канали над ф32 до ф 75 мм.

Видеороботи

Видеороботите намират приложение единствено и само за диатностика на канали и шахти на големи дълбочини и големи разстояния. Роботите са съобръзени със диаметъра на тръбите и каналите, както и на условията в които работят. Управляват се посредством тънък кабел и жило за обратно изтегляне или изцяло с радиоуправление.

Те носят камера с висока резолюция и записват всичко. След огледа на записите се виждат евентуални пропуски и дефекти в тръбите и каналите. Изключително полезни при обследване за течове в тръби и канали.

Ондоскопски камери

Ондоскопската камера представлява устройство от видеоглава с малки размери, чупещо се бронирано рамо и LCD дисплей за визуализиране на образа. Камерите намират приложение там, където не може да се види с невъоръжено око, зад ъгли през тесни пролуки, над бордове и под прагове, от невидимата страна на тръби или плоскости. Изображението може да се предава през няколко метра и се записва, което позволява повторното им анализиране.

Инфрачервени лазерни термометри

Тези устройства действат на същият принцип като инфрачервените камери и се базират на термографията. Те се използват за точно замерване на температури, както на повърхността така и на по-голяма дълбочина

Отстраняване на течове

Гаматерм ООД е специализирана компания в откриването и отстраняването на скрити течове.

Цени за откриване и отстраняване на течове

Обследване за теч на първо помещение до 18 м2-90,00 лв
Обследване на всяко следващо помещение до 18 м2-30,00 лв
Обследване на тераси, балкони и веранди до 12 м2-90,00 лв
Обследване над обявената квадратура-0,99 лв/м2
Обследване на покриви плоски -0,95 лв/м2
Обследване на скатни покриви-1,19 лв/м2
Обследване на фасади –по договорка
Обследване на калкани – по договорка
Обследване на дограма –по договорка
Обследване на обшивки на покриви-0,90 лв/м


За клиентите желаещи констативен протокол или снимки цените са :

Издаване на Констативен протоколза скрит теч- 66,00 лв/бр
Издаване на цветна снимка формат А4-2,60 лв/бр
Издаване на констативен протокол за липса на теч -66,00 лв/бр
Цените за отстраняването на теча се изготвят от специален отдел и се изпращат на клиента в писмена форма до 2 работни дни от датата на обследването.

 Гаматерм ООД работи по предварително обявени цени. Цените са без ДДС

Издаването на констативен протокол не е задължително и не е в цената на обследването. Обследващото теча техническо лице разяснява на място на клиентите проблема и го показва нагледно.

Констативният протокол се издава при желание от страна на клиента. Обикновено констативните протоколи се издават, за да послужат пред съседи, фирми за отстраняване на проблема, съд, полиция, застрахователи и др.

Издаваме два вида констативни протоколи: за откриване на скрит теч и за липса на теч.

 

rss1 facebook google