gama_baner

За повече информация:

ГАМАТЕРМ ООД
тел.: 0882 285 230
тел.: 02 444 87 78

Професионални термографи

Откриване на теч

Термокамера

Теч между етажите

( Оценка 4.8 ) от ( 8 отзива )

теч между етажитеТеч между етажите в дадена сграда се случва при повреда в тръбите на водопровода или канализацията при преминаването им през плочата. Такъв теч между етажите може да се получи и от водосточните тръби при вътрешно разположени водостоци, отводняващи най-вече плоските покриви на високите жилищни сгради. Понякога теч между етажите се появява от стари тръби на парно или тръбите на пожарните хидранти, които в почти всички стари сгради са вградени и зазидани в стените или в ниши и шахти без ревизия.

Теч между етажите. Теч в баня. Откриване на течове без къртене

Когато се появи теч от тавана в банята или в друго помещение обикновено се приема, че причината за това е при съседите, живущи над нашето жилище. В голям процент от случаите това наистина се оказва така. Нашият опит и практика обаче говоря, че не всеки теч, проявил се на тавана ни или по стената е теч от горен етаж или теч от съсед.

Общите тръби - водопровода или канализацията на сградата е възможно също да се повредят. За откриване на скрит теч и определяне на точното му място, е необходимо използването на специални методи за откриване на течове.

Ние използваме специална апаратура за откриване на скрити течове без къртене. Целта е максимално точно локализиране на проблема и минимални разходи за неговото отстраняване. Апаратурата, която прилагаме в нашата работа обикновено е  термографска камера или ултразвуков преобразувател. Като в повечето случаи за откриване на течове без къртене предпочитаме да намираме течове с термокамера. За намиране на теч,  проявил се между етажите е нужно да се обследва помещението, в което е видимият теч и евентуално помещението над теча. Подробно се обследват таван, стени, под и всички тръбни комуникации в двете помещения, за да се локализира с точност проблема.

Теч от етажната собственост

Когато говорим за теч между етажите, които е от общи тръби това означава, че случая е теч от етажна собственост. Тогава намирането на теча, ремонт на теча и неговото отстраняване се извършва за сметка на цялата сграда, т.е. етажната собственост.

Според законодателството дори и щетите, причинени от теча трябва да се поемат от лицето или организацията причинила теча. Естествено това се решава между собствениците в ЕС, като при разногласие по проблема може да се стигне до съд.

За да се вземе правилно решение е необходимо издаване на констативен протокол или доклад от напревеното теромграфско изпитване. Ако искате да получите такъв е необходимо предварително да ни информирате.

Ние сме сертифицирани за откриване на скрити течове без къртене от Център по контрол без разрушаване. Това ни дава право да извършваме качествени термографски анализ и подготваме доклади с резултатите от обследване на теч. Доверете се единствено на сертифицирани лица за откриването на скрит теч. Това е гаранция за сериозни познания на техническото лице, извършващо обследването.

Откриване на теч на вода

( Оценка 4.7 ) от ( 3 отзива )

Откриване на теч на водаТеча на вода  може да се получи от дефектирали и пробити тръби на водопровод, тръби на канализац ия, повредени тръби на парно или от компрометирана хидроизолационна система на основи, на балкони, тераси или покриви. Ние ви предлагаме професионално откриване на теч на вода без къртене.

Откриване на теч на вода

Откриването на теч на вода без къртене е сложна и трудна задача. Необходимо е използването на специални детектори за откриване на теча.  Теч на вода може да се получи в сгради или навън в земята от улични и външни водопроводи или канализации. Тези два вида течове на вода се откриват задължително с уреди и апаратура за откриване на течове. Не е възможно в този случай отриването на скрит теч да стане визуално или по слух. Човешките сетива не са достатъчни и на помощ идва модерната и съвременна техника.

Външните течове на вода се откриват най-често с ултразвук. Използват се също електро-акустични диагностики, корелатори за откриване на течове и по-рядко (предимно за теч от канализация) система за видео-диагностика.

При откриване на теч на вода в сгради се използва друг метод. Ние работим с термографската диагностика. Методът е с доказани качества в нашата дългогодишна практика. В сградите тръбите на водопровода и канализацията са плитко разположени. Това позволява термокамерата да е достътачно ефективна.  Някои по-елементарни случаи на течове се решават и само със специални влагомери или преобразуватели на звук (усилватели). Но в по-големия процент от обектите термокамерата е незаменима.

Кога се налага откриване на теч на вода?

При повечето течове на вода се виждат щетите и пораженията от теча, но не и причината за теча. Това е така, тъй като тръбите са положени в замазката на стената или пода. Когато се появи влага или стичане,  а не е ясно от къде идва водата се налага откриване на теча. Известно е, че водата си намира най-лесния път, като „пълзи“ в сухи строителни материали, което позволява разпространението на влагата и по височина. Старите водопроводчици наричат водата „инженера“. 

Ние предлагаме откриване и отстраняване на течове на вода. Откриване на теч на вода с гаранция.

В нашият сайт може да разгледате подробно видовете течове, причините за поява на теч, методи и начини за откриване на теч, както и цените за откриване на теч на вода.

Цени за откриване на течове

Запознайте се с нашите цени за откриване на течове и ни позвънете на тел. 0882285230

 Предлагаме откриване на теч на вода за следните градове:

 • Откриване на течове в Бургас
 • Откриване на течове в Стара Загора
 • Откриване на течове в Ямбол
 • Откриване на течове в София
 • Откриване на течове Пловдив

Откриваме теч на вода с термографска апаратура на марката FLIR. Намиране на скрит теч, без къртене!

Откриване на теч с термокамера

( Оценка 3.7 ) от ( 25 отзива )

Откриване на теч с термокамера се практикува при наличие на скрити течове с неясна локация и причина. Гаматерм ООД е една от първите фирми в България, използващи в практиката този метод за намирането на скрити течове. За откриване на течове фирмата използва сертифицирани термографи. Всички те имат сертификат за безразрушителен метод на контрол, приложим при откриването на скрити течове. Благодарение на дългогодишния ни опит и висока квалификация на термографите, това е гаранция качествена работа. 

Много от фирмите, предлагащи откриване на скрити течове с термокамера правят реклама на камерите си, без да си дават сметка, че тя е само уред. Много по-важно е оператора на тази камера да е квалифициран и сертифициран. Естествено, че инфрачервената камера само по себе си е по-добра, когато е по-скъпа и  с нея откриването на теч е по-лесно. 

Откриване на теч с термокамера

Често се случва при появата на скрит теч хората да се объркват от многото информация в интернет, във форумите и пресата. Част от фирмите си правят скрита реклама по форуми, други хвалят модерната си апаратура и термокамери и обикновения потребител се замайва. От прекалено много информация се получава качествена дезинформация.

Истината при откриване на течове е една: теч с неясен произход се открива с термографска камера (инфрачервена камера). Откриване на теч с термокамера се практикува в цял свят и от продължително време, това не е открито от българските фирми в бранша. Трябва да отбележим, че термокамерата не е проектирана и създадена с единствената задача откриване на течове. Термографските камери, като всеки друг уред и професинолна апаратура предлага много възможности.

Термокамера /инфрачервена камера/ за откриване на течове

На пазара се предлагат термокамери с различни търговски марки и модели: Flir, Fluke и още много други. Всяка търговска марка предлага разнообразие от модели с различни технически характеристики на различна цена и с различни приспособления, като лещи, програми, допълнителни батерии, специални ръкохватки и още много други.

Когато се избира камера трябва да сме наясно какво ще е основното предназначение. Термокамерата предназначена за откриване на течове трябва да е поне от среден клас (или по-висок клас) на технически възможности.

Термокамерите за откриване на течове трябва да имат следните технически характеристики:

Тип на детектора микроболометър, неохлаждаем FPA, 160 × 120
Видове обективи за уреда 11 mm стандартен, 20,6° × 15,5°
7 mm широкоъгълен, 31,9° × 24,2° (цена -600,00лв.)
30 mm дългофокусен, 7,63° × 5,72° (цена +800,00лв.)
Кадрова честота 25 Hz
Температурна чувствителност (NETD) ≤100mK
Дисплей 3,5" 320 × 240, LCD, цветен
Дигитално увеличение ×2, ×4
Интерфейс Micro-USB
Температурен диапазон -20°C – +350°C
Палитри с псевдоцветове 6
Измервателни функции на уреда
 • температура в центъра
 • минимална / максимална температура
 • аларма за минимална / максимална температура
 • настойваем температурен диапазон
Компенсации на уреда
 • коефициент на чернота (емисионен коефициент)
 • коефициент на отражение
 • околна температура
 • разстояние до обекта,
 • въздушна влажност
Вид на батерията литиево-йонна, зареждаема, сменяема
Заряд на батерията в камерата
Максимално време 4 часа непрекъсната работа
Работна температура диапазон -20°C – +60°C
Клас на защита по стандарт IP43, падане от височина 1 m
Размери на камерата 103 × 98 × 258 mm
Тегло на камерата 0,71kg
Допълнителни опции бързо зарядно устройство, автомобилно зарядно 

Всяка термокамера с близки до тези технически показатели може да се използва за откриване на течове. Но пак да отбележим, че наличието на термокамера с подобни или по-добри показатели не е гаранция за откриване на теча.

Откриване на течове София 

Ние във фирма Елвидом ООД работим с термокамери на марката Flir, доказани в откриването на широка гама скрити течове - теч от водопровода, теч от канализацията, теч от неуплътнени фуги, теч на покрив, теч на тераса или фасада.

Предлагаме ви професионално откриване на теч с термокамера за София и страната. Изготвяме доклад от термографското обследване и предлагаме отстраняване на открития проблем - отстраняване на теча. 

Всички фирми, които имат право да работят с термокамера, както и познанията за извършване на термографски анализи и доклади трябва да имат печат от Центъра по сертифициране . Печата с номера на сертификата, показващ нивото на подготовката е гаранцията за откриване на теч с термокамера. 

Ето и нашият печат с номера на сертификата, позволяващ изготвяне на термографски анализ и откриване на теч с термокамера:

откриване на теч с термокамера

Цени за откриване на течове

Вижте и нашите цени за откриване на течове!

 

Откриване на теч в баня

( Оценка 4.3 ) от ( 4 отзива )

Откриване на теч в баняГаматерм ООД е лицензирана фирма, сертифицирана за диагностика на теч без разрушаване и без къртене, включително откриване на теч в баня.

Нашите обучени термографи имат сертификати и могат да откриват скрити течове с термокамери.

Откриване на теч в баня от съседи

При такъв проблем обикновено водата се стича от тавана или по тръбите преминаващи през баните. Банята е място, където преминават водопровод, канализация, отдушник а за сградите с парно и тръбите за парното. В баните се намират бойлера, умивалника и много често кухнята е граничеща с банята. В някои бани са и тоалетните или също са граничещи с банята. Вероятноста за скрит теч в банята и около банята е най-голям. Има скрити течове от банята, които създават щети на същото жилище и такива, които проникват в съседите, но без да показват признаци на теч в същата баня.

В банята фаянса и теракота, както и кухините за щранговете допълнително затрудняват откриването на евентуален теч, тъй като са влагонепроницаеми. За откриване на теч в баня се използва инфрачервена камера, влагомер и ултразвуков преобразувател. Използването само на един от трита метода не гарантира откриването. Всеки метод си има предимствата и недостатъците и те се допълват. Уредите се използват като е необходима настрайка за всеки терен по отделно. Ако лицето, извършващо обследването няма познанията и опит може да се окаже, че теча не е там, където казва. 

Доверявайте се на доказали се професионалисти в откриването на теч.

Откриване на теч от покрив

Покривите са скатни или плоски /равни/ и в двата случая имаме хидроизолация и хидроизолационна плоскост върху изолацията. Обследването и откриването на скрит теч от покрив е необходимо да се извършват от лице запознато с технологията на изграждане на покривите, а също и на обследвания за теч покрив. Трябват знания за покривните конструкции, материалите, наклоните, калканите, кантовете, керемидите, хидроподложките, начина на събиране и отичане на дъждовната вода, изолациите около коминските тела и воронките, както и не на последно място настройката на апарата за обследване.

Настройката на термокамерата е от огромно значение за гаранцията и достоверността на термографията на покрива и е индивидуална за всеки обект. Откриването на такива течове, освен трудни като техника за обследване са и опасни, поради условията за работа. Изисква се пълно обезопасяване на термографското техническо лице за работа на покрива.

Откриване на теч от съсед

Теча от съсед е най-често срещаният скрит теч и обикновено има проблем от избила тръба или пробит сифон на душ кабина или пък подов сифон, а понякога и тръба. Възможно е също теча да е от общи части и да е на границата на два имота, т.е. да е от вертикалните щрангове за водопровод на топла и студена вода и канал. За откриването на теча е необходимо да се осигури достъп и присъствие в двата имота или съответно в тези имоти, в които има следи от теч.

Имота на потърпевшия и евентуално имота, от които се предполага че идва проблема, а в някои случаи и околните имоти, като това зависи пряко от архитектурата и разположението на сгарадата и най-вече баните и кухните с мокрите помещения на жилището. Течовете се разпростират, както по вертикалата така и по хоризонталата в зависимост от посока на наклон или наличие на технологичен отвор в плочата на сградата, както и колко е здрава хидроизолацията на съответното помещение с теча.

Откриване на теч от канал

Когато тече канал на баня, умивалник или душ кабина то самият теч трае само, докато се използва канала и през него преминава вода. Но понякога протича при съседите няколко минути или часове по-късно. Обследването на канал за теч се извършва с камери за видеонаблюдение и влагомер.

Откриване на теч от сифон

Сифона било то подов, сифон за вана или сифон на душ кабина и кухня са част от канализационната система и течове от сифони се откриват, по същия метод както теч от канали.

Откриване на теч от парна инсталация / отоплителна/

Течовете от отоплителните инсталации са коварни и обилни. Обследването на теч от отоплителна инсталация се извършва само когато системата е под налягане и е действаща. Това става в отоплителния сезон. Използват се предимно термографски камери, скенери и влагомери. При този вид обследване за скрит теч е възможно откриване и само със инфрачервен уред.

Откриване на теч в кухня

Скритите течове в кухнята са с най-големи щети. Обикновено те се разпространяват първо в строителните материали, след това влагата се абсорбира от дървото или ПДЧ плоскостите на кухненските шкафове и води до тяхното буквално разпадане и провисване на плотовете. Поради големият обем на шкафовете и застоялият въздух зад тях трудно се открива и трудно съхне. Обследването се извършва предимно с термографски камери и през шкафовете.

Откриване на теч под земя

Когато няма консумация на вода в дадена сграда, а водомера във водомерната шахта отчита количество, то евентуално има наличен теч по трасето между водомера и сградата. В повечето случаи водата трябва да излезе нагоре, но в случаите на застроени райони обикновено не се случва така, а точно обратното. Водата се поглъща от дренажи или канали. Откриването на скрит теч от водопровод под земя се извършва със земни микрофони и усилватели с ултразвуков трасиращ уред или инфрачервена камера монтирана на безпилотен дрон, т.е се налага обследване от високо.

Откриване на теч от балкони

Течовете от балкони, тераси или веранди са причинени от пробити сифони и тръби или открити и нарушени фуги между плочките. Когато водата проникне под плочките тя се събира и намира най-ниския пропуск на хидроизолацията, от където прониква в помещенията. Откриването на теча се извършва с термографски уреди.

Ще кажем няколко думи за апаратурата за откриване на течове:

Апаратура за откриване на течове

Инфрачервени камери

Обследванато с инфрачервена камера се нарича инфрачервената термография. То позволява виждането на предмети в условията на пълна липса на светлина. Термографските прибори засичат инфрачервената радиация от електромагнитния спектър (с приблизителна дължина на вълната между 0,9 и 14 µm). Колкото по-висока е температурата на сканирания обект, толкова по-голяма е радиацията, която той излъчва. Инфрачервените камери намират изключително ширико приложение.

Сензорите от типове CCD и CMOS, които се използват във фотографските камери за видима светлина (фотоапарати) са чувствителни само към не-топлинната част на инфрачервения спектър, наричана близка инфрачервена област, но не и към областите от инфрачервения спектър, използваеми за инфрачервена термография (средно- и дълго-вълнова инфрачервена). Повечето камери за инфрачервена термография използват специализирани матрици (FPA, focal-plane array) от чувствителни към инфрачервеното (топлинно) лъчение елементи, разположени във фокалната равнина на обектива, които са способни да регистрират по-големи дължини на вълните (3-5 и 8-14 микрометра). 

Влагомери

Влагомерите са устройства, мерещи влагата в дадена материя в зависимост от предназначението на уреда. За откриване на течове се използват влагомери с проникващи вълни на дълбочина до около 4-5 см от повърхността. Влагомерите замерват влагата в материала и така насочват обследващия.

Земни микрофони

Земните микрофони улавят звуци под земята, преобразуват ги и така ние ги чуваме ясно. С земен микрофон може да се улови теч от водопровод под високо налягане поради характерният шум на водата, както и теч от канализация. Изисква се много опит и добри усилватели.

Видеокамери за канали

Видеокамерите за канали са най-обикновени видеоглави с дълъг кабел и бронирано метално въже със спирала. Кабела захранва диодите и камерата, като прави и обратната връзка със записващото устройство, металното въже служи за издърпване на камерата обратно, а спиралата за управление на главата.

Намират широко приложение за канали над ф32 до ф 75 мм.

Видеороботи

Видеороботите намират приложение единствено и само за диатностика на канали и шахти на големи дълбочини и големи разстояния. Роботите са съобръзени със диаметъра на тръбите и каналите, както и на условията в които работят. Управляват се посредством тънък кабел и жило за обратно изтегляне или изцяло с радиоуправление.

Те носят камера с висока резолюция и записват всичко. След огледа на записите се виждат евентуални пропуски и дефекти в тръбите и каналите. Изключително полезни при обследване за течове в тръби и канали.

Ондоскопски камери

Ондоскопската камера представлява устройство от видеоглава с малки размери, чупещо се бронирано рамо и LCD дисплей за визуализиране на образа. Камерите намират приложение там, където не може да се види с невъоръжено око, зад ъгли през тесни пролуки, над бордове и под прагове, от невидимата страна на тръби или плоскости. Изображението може да се предава през няколко метра и се записва, което позволява повторното им анализиране.

Инфрачервени лазерни термометри

Тези устройства действат на същият принцип като инфрачервените камери и се базират на термографията. Те се използват за точно замерване на температури, както на повърхността така и на по-голяма дълбочина

Отстраняване на течове

Гаматерм ООД е специализирана компания в откриването и отстраняването на скрити течове.

Цени за откриване и отстраняване на течове

Обследване за теч на първо помещение до 18 м2-90,00 лв
Обследване на всяко следващо помещение до 18 м2-30,00 лв
Обследване на тераси, балкони и веранди до 12 м2-90,00 лв
Обследване над обявената квадратура-0,99 лв/м2
Обследване на покриви плоски -0,95 лв/м2
Обследване на скатни покриви-1,19 лв/м2
Обследване на фасади –по договорка
Обследване на калкани – по договорка
Обследване на дограма –по договорка
Обследване на обшивки на покриви-0,90 лв/м


За клиентите желаещи констативен протокол или снимки цените са :

Издаване на Констативен протоколза скрит теч- 66,00 лв/бр
Издаване на цветна снимка формат А4-2,60 лв/бр
Издаване на констативен протокол за липса на теч -66,00 лв/бр
Цените за отстраняването на теча се изготвят от специален отдел и се изпращат на клиента в писмена форма до 2 работни дни от датата на обследването.

 Гаматерм ООД работи по предварително обявени цени. Цените са без ДДС

Издаването на констативен протокол не е задължително и не е в цената на обследването. Обследващото теча техническо лице разяснява на място на клиентите проблема и го показва нагледно.

Констативният протокол се издава при желание от страна на клиента. Обикновено констативните протоколи се издават, за да послужат пред съседи, фирми за отстраняване на проблема, съд, полиция, застрахователи и др.

Издаваме два вида констативни протоколи: за откриване на скрит теч и за липса на теч.

 

Цени за откриване на течове по ВиК инсталации

( Оценка 3.7 ) от ( 61 отзива )

Цени за откриване на течовеГаматерм ООД отрива и отстранява течове по ВиК инсталации. Избиване на теч по ВиК инсталацията може да се случи по всяко време, дори когато не сте вкъщи. Когато забележите наличие на мокро петно или влага във вашия дом, не изпадайте в паника. Потърсете ни. Повредата вече е настъпила и ние ще Ви помогнем да решите проблема на достъпни цени за откриване на течове.

Откриване на течове. Цени за откриване на течове

Гаматерм ООД имаме на разположение съвременна апаратура за откриване на течове по ВиК  инсталации. Локализираме точно скрити течове, течове в баня, теч от тераса, течове от  съседи, теч от покрив, теч от душ кабина, теч от вана, теч от кухня, теч от комин, теч от мазе, както и теч от парна инсталация и тръби за парно. Течовете могат да бъдат видими или скрити. Когато не е видим проблема се налага извършване на диагностика със специални уреди. Най-точно това може да стане с използването на метода на инфрачервената термография. Методът е достатъчно надежден за намиране на скрити течове по ВиК системите.

 В последно време метода е широко прилаган в областта на ВиК услугите. Използването на инфрачервена камера помага за откриването и отстраняването на течове от балкони и покриви, течове от бани на съседи, течове на труднодостъпни места, аварии причинени от подово отопление и други различни течове с неясно местоположение и причина. Инфрачервената термография позволява бързо и точно определяне мястото на течове от скрити под замазки и санитарни плочки тръби, които са невидими за човешкото око.

Намирайки скрития теч с помощта на инфрачервената термография, ще бъде необходим ремонт на по-малък участък. А минималните повреди при ремонта означава, че ще бъдат необходими и по-малко разходи за отстраняване на теча.

откриване на течове

Разполагаме и с други технически средства и уреди за откриване на скрити течове. Това са апаратури, преработващи ултразвука. С тяхна помощ лесно може да се открие теч дори и там, където не се вижда или е извън обсега на инфра диагностиката. Друг уред е ел. магнитния резонанс.  Благодарение на него може да се диагностицират проблеми при сенки и кухини, което е затруднение за стандартните уреди и способи за откриване на течове като ултразвуковия и инфрачервената диагностика.

Ние не само ще открием проблема, но и ще го отстраним. Фирмата разполага с екипи от обучени специалисти за откриване и отстраняване на проблеми по ВиК инсталациите без къртене.

Водопроводчици на Гаматерм ООД се справят с всякакви проблеми, благодарение на своя опит и професионализъм и не на последно място на модерната техника и апаратура, с която работят. Издаваме протоколи за направения анализ и гаранция. 

Цени за откриване на течове по ВиК инсталации

Гаматерм ООД има следната ценова листа за откриване на скрити течове в къщи и апартаменти:

За посещение на адрес -  Цена: 30,00 лв.

За обследване на първото помещение (до 18 м2) -  Цена: от 90,00 лв., а за всяко следващо помещение - Цена: 30,00 лв.

Ако се търси скрит теч на тераса, балкон или покрив, работим със следните цени:

За посещение на адрес -  Цена: 30,00 лв.

За обследване до 18 м2 -  Цена: от 190,00 лв., а при необходимост от обследване до 180 м2 - от 4,10 лв на линиеен или квадратен метър.

За обследване над 180 м2 - по договаряне.

Цените са без ДДС.

Забележки: Цените за откриване на теч по фасади, покриви, балкони са ориентировъчни. За всеки конкретен случай цена се получава след оглед.

Клиентите трябва да знаят, че откриването на скрит теч е търсене на причината. Това налага обследване на проблема до неговото откриване. Понякога се налага обследване на по-голям брои помещения и обследване за теч на нестандартни помещения, като подтавански помещения. Цените за такива помещения се определят на място от термографа на фирмата.

След завършване на изследването, фирма Гаматерм ООД може да Ви даде безплатно заключение за причината на теча на място. Издаваме също така следните документи удостоверяващи причината за скрития теч:

Оферта за отстраняване на теча - Цена: Безплатно 

Официален констативен протокол за липса на теч от инсталация - 65 лв.

Официален констативен протокол за причината и мястото на теча - Цена: 65 лв.

Нотариално заверено копие констативен протокол - по договаряне.

Цените са без ДДС.

Офертата за отстраняване на теча се получава от един до три работни дни на имейл адреса, който сте оставили за контакт. При спешни и неотложни случаи оферта се дава до 2 часа след обследването.

При отстраняване на теча получавате гаранция за качеството на извършената услуга. Доверете се на професионализма ни, ние ще сме Ви само от полза. Възползвайте се от достъпните ни цени за откриване на течове.

Още статии...
rss1 facebook google